Dudak Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
06 Temmuz 2024

Dudak Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Dudak Kanseri

Dudak kanseri, kanser türleri arasında sıkça rastlanan bir hastalıktır. Dudaklarımız, rüzgâr, zararlı güneş ışınları ve soğuk hava gibi dış etkenler nedeniyle kuruyabilir ve bu durum yaraların oluşmasına neden olabilir. Uzun süre geçmeyen veya iyileşme göstermeyen yaralar, dudak kanseri belirtileri olabilir. Dudaklar, ağzımızın dış dünyaya açılan kapılarıdır ve yiyeceklerin ve içeceklerin dışarıya çıkmasını önler, yutma ve çiğneme gibi önemli fonksiyonlarda yardımcı olur. Ayrıca dudaklar, yüzümüzün estetik görünümünde önemli bir rol oynar. Dudakların iç kısmında ve ağzın açık bölümlerinde kaslar bulunur ve bu kaslar sayesinde mimik hareketlerini gerçekleştirebiliriz. Dudak kanseri, bu kasların bulunduğu bölgede oluşan bir tür kanserdir. Genellikle alt dudaklarda ve yassı hücreli bölgelerde sıkça görülür. Özellikle sigara içen kişilerde ve uzun süre güneş altında kalan bireylerde dudak kanseri riski artar.

Dudak Kanserinin Belirtileri

Dudak kanseri, diğer kanser türlerine göre daha çabuk ve kolay anlaşılabilir. Hastalık ilk çıktığında dudak üzerinde kabuklu yaralar meydana gelir. Bu yaralar soyulduğunda kanar ve uzun süre iyileşmez. Yaraların görüntüsü sert, beyaz bir kabuk şeklindedir ve dudağın çevresinde ortaya çıkar. Bu yaralar geçmedikçe büyür ve derin çukurlar haline dönüşür. Bu tür yaralara sahip kişilere öncelikle kulak burun boğaz muayenesi yapılır ve sonuçlara göre hareket edilir. Dudak kanseri teşhisi taşınıp taşınmadığını belirlemek için biyopsi yapılır. Erken tanı konulursa hemen tedaviye başlanır. Dudak kanseri erken teşhis edilirse, tedavi edilmesi mümkündür. Dudak kanserinin ölüm riski, diğer kanser türlerine göre daha düşüktür. Erken teşhis edilen dudak kanseri, cerrahi işlemler ve sonrasında radyoterapi ile tedavi edilir. Tedavi tamamlandığında dudaklar eski estetik yapısına geri döner.

Dudak Kanserinin Nedenleri

Dudak kanserine neden olan faktörler arasında sigara, alkol ve güneş ışığı öne çıkar. Güneş ışığı ve soğuk havalar, dudaklarda kuruma ve çatlama yapar. Sık sık görülen bu yaralar, ardı ardına geçmiyorsa dudak kanserinden şüphelenilebilir. Yüze uygulanan yağlı kremler, sivilce tedavisinde kullanılan ilaçlar da dudakta kuruma yapabilir. Çocuklarda ilk belirtiler de dudakta kuruma ve çatlama şeklinde görülür. Dudak nemlendiricileri, rujlar, diş ürünleri ve uçuk tedavisinde kullanılan ilaçlar da dudak kanserine yol açabilir. Bunların hepsi dudakta kuruma ve çatlama yapar.

Dudak Çatlamalarının Belirtileri

Dudaktaki çatlamalar, genellikle ağrılı bir seyir izler. Kuruma ne kadar fazla ise çatlamalara bağlı kanamalar da o denli fazla olur. Gülmek bile zor hale gelir. Oluşan bu yaralara bilmeden yapılan tahrişlerle kanayan yaralar daha fazla acıya neden olabilir. Çocuklarda dudak yalama tik haline gelir ve keskin kızarıklar oluşur.

Dudak Kanserinde Risk Faktörleri

Dudakları kuru olan bireyler, dudaklarını sürekli olarak yalarlar ve bu da kuruluk ve tahrişi daha da artırır. Çocuklarda tik şeklinde alt dudağı emme sonucunda dudaktaki kuruluk ve çatlamanın yanı sıra dudak etrafındaki deride keskin sınırlı bir kızarıklık ortaya çıkabilir. Uzun süre zararlı güneş ışığına maruz kalmak da dudak kanserine yol açabilir. Özellikle tarım işçileri veya inşaatta çalışan insanlar risk altındadır. Güneş ve sıcaklık dudakta kurumaya neden olur ve çatlama sonrasında metastaz yapabilen yüksek yassı hücreler kansere öncü olabilir. Dudakta kırmızı lekeler veya noktalar oluşmuş ise ve bunlar sıkıldığında elinize küçük sert parçalar geliyorsa kanserden şüphelenilebilir. Bu durumda biyopsi yapılması gereklidir. Açık tenli insanlar, esmer tenlilere göre dudak kanserine yakalanma riski daha fazladır. Bunun sebebi ise esmer tenlilerin, melanin denilen bir madde ile güneşin zararlı ışınlarından korunuyor olmasıdır. Dudakta geçmeyen bir yara oluştuğunu gördüğünüzde, vakit kaybetmeden doktora başvurun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

bayram

22 Nisan 2024 Pazartesi

Benimde dudaklarımda yara ve kuruma var. Ve krem sürünce iyileşiyor ama yeniden kendi kendine yara oluyor. Sebebi kanser mi? Açıklayın

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Sağbilge

dudak da aft yara uçuk bu gibi durumların başlıca sebebleri, sinir, stres, vitamin eksikliği başlıca sebebidir. Bu tür durumlar da vücut genellikle böyle tepkiler verir. Yukarıda kanser miyim demişsiniz. Her ağız yarası kanser olduğunuz anlamına gelmez. Size net cevabı doktorlar verir. Gerekli tahlilleri yaparak neden sürekli ağız yarası olduğunu söyler.

2. Cevap
cevap

Gökyüzü

Merhaba dudak yaraları genellikle nemsiz ortamlarda bulunana ve daha çok ağzından nefes alan insanlarda meydana gelmektedir. Burunda sorun olduğu için ağızdan nefes almak durumunda iseniz kesinlikle tedavi olmanız gerekir. Eğer herhangi bir hastalık yok ise bu durumda kan testi yaptırmanızda fayda vardır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dudak Büyütme Teknikleri

Dudak Büyütme Teknikleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebeklerde Dudak Morarması Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Dudak Morarması Belirtileri ve Tedavisi

İç Dudak Küçültme Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

İç Dudak Küçültme Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Üst Dudak Estetiği Nasıl Yapılır?

Üst Dudak Estetiği Nasıl Yapılır?

Dudakta Sivilce Dudakta Çıkan Sivilce Tedavisi

Dudakta Sivilce Dudakta Çıkan Sivilce Tedavisi

Dudak Isırma Nedenleri?

Dudak Isırma Nedenleri?

Güncel

Dudak Kontürü Nasıl Yapılır?

Dudak Kontürü Nasıl Yapılır?

Güncel

Dudaktaki Uçuk Nasıl Geçer?

Dudaktaki Uçuk Nasıl Geçer?

Güncel

Flormar Dudak Kalemi Nasıl Sürülür

Flormar Dudak Kalemi Nasıl Sürülür