Dudak Yarası Belirtileri ve Tedavisi
19 Haziran 2024

Dudak Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Dudak yarası veya dudak çatlakları, küçük olsalar dahi konuştuğumuzda, yemek yediğimizde, soğuk havalarda ya da bir şey içtiğimizde ağrıya sebep olabilir. Dudaklar sürekli nemli olduğundan dolayı dudak yaralarının iyileşme süreci de vücudun diğer bölgelerinde oluşan yaralara göre daha uzun olabilir. Dudak ısırmak, enfeksiyon ya da diğer nedenlerle oluşan dudak yarası tedavisi için E vitamini yağı, aloe vera jeli, bal ve limon gibi doğal ürünlerin kullanımı önerilmektedir. Ancak geçmeyen ve iltihaplanan dudak yaraları için bir doktora görünmek en doğrusudur.

Dudak Yarası İçin Doğal Çözümler
  • Dudak Yarası İçin E Vitamini Yağı: Dudak üzerinde oluşan yaralara düzenli olarak E vitamini yağı sürülmesi, hem yaranın geçme süresini kısaltır hem de dudakların daha parlak ve pürüzsüz olmasına yardımcı olur. E vitamini yağını direkt olarak dudak yarasına sürebilirsiniz.
  • Dudak Yarası İçin Zeytinyağı: Akneden dolayı oluşan dudak yarası için zeytinyağı kullanımı oldukça iyi bir yöntemdir. Dudak yarasına günde 2 kere zeytinyağı sürerek yaranın oluşturduğu ağrıyı ve hassasiyeti azaltabilirsiniz. Zeytinyağını dudak yarasına sürdükten sonra 30 dakika bir şey yiyip içmeyin.
  • Dudak Yarası İçin Aloe Vera Jeli: Dudak yaraları tedavisinde en etkili doğal ürünlerden biri olan aloe vera jeli, yaranın kısa sürede iyileşmesine olanak sağlar. %100 aloe vera jeli bulursanız yaralarda etkisini daha çabuk gösterecektir fakat aloe vera içeren bakım ürünleri de işinize yarayabilir.
  • Dudak Yarası İçin Bal ve Limon: Bal ve limon karışımıyla dudaklarda oluşan yaraları tedavi edebilirsiniz. Bunun için 1 çay kaşığı balı (balın organik olması daha etkili bir çözüm olacaktır) 2 çay kaşığı taze sıkılmış limon suyuyla karıştırın ve dudak yarasının üzerine sürerek 15 dakika bekletin.
  • Dudak Yarası İçin Vazelin, Dudak Kremi ve Bebek Yağı Kullanımı: Öncelikle temiz bir bez parçasını ılık suda ıslatalım ve bu bezi suyunu sıkmadan dudaklarınızın üzerine koyarak biraz soğuyuncaya kadar bekletelim. Ardından bezi tekrar suya batıralım, sıkalım ve parmaklarımızla basınç uygulayarak dudaklarınızın üzerinde hareket ettirelim. Son olarak bezi soğuk suyla ıslatalım ve dudaklarınızın üzerinde birkaç saniye bekletelim. Daha sonra ise parmak uçlarıyla hafif hafif vurarak dudaklarınızı kurutalım. Bu işlemler sona erdiğinde dudağa ince bir tabaka halinde vazelin sürelim ve 45 dakika kadar bekleyelim. Sonrasında kalın bir tabaka şeklinde nemlendirici dudak kremini sürelim.
Ekstra Bilgiler

Dudak yarası oluştuğunda yeterli miktarda su içmeye özen göstermelisiniz. Vücut susuz kaldığında genellikle ilk olarak dudaklarda etkisini gösterir. Dudaklarınız çatladığı zaman dudaklarınızı yalamaktan veya dudaklarınızı yolmaktan kaçınmalısınız. Her ikisi de dudak yarasının kötüleşmesine neden olur. Dudakları yalama anlık bir rahatlama getirse de tükürük yok olduğunda dudaklarınızı kurutur. Dudaklardaki deriyi yolmak da dudaklarda kanamaya, enfeksiyon oluşumuna veya uçuk çıkmasına yol açabilir. Eğer dudaklarınızı yalama veya yolma isteği duyarsanız hemen bir dudak nemlendirici krem kullanın. Bir şeyler içtikten veya ağzınızı çalkaladıktan sonra dudak nemlendirici kremi tazeleyin. Dudaklarınızı sürekli nemlendirin. Fakat dudağı nemlendirmek için ne kullandığınız oldukça önemlidir. Örneğin vazelin gibi ürünler geçici olarak dudaklarınızı iyi hissetmenizi sağlar fakat aslında dudaklarınızın daha fazla kurumasına sebep olabilir. Bu nedenle bal mumu, shea tereyağı, Hindistan cevizi yağı, badem yağı veya diğer doğal nemlendiriciler içeren ürünleri tercih etmenizde fayda olacaktır. İçerisinde telaffuz edemediğiniz bir sürü kimyasal madde bulunan ürünleri kullanmayın. Dudaklarınızı nemlendirmek amacıyla ruj kullanmayın, ruj dudakları kurutur. Altına koruyucu bir merhem sürmeniz gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İnce Dudak Türleri ve Özellikleri

İnce Dudak Türleri ve Özellikleri

Dudak Soyulması Nedenleri ve Tedavisi

Dudak Soyulması Nedenleri ve Tedavisi

Dudak Sarkması Nedenleri

Dudak Sarkması Nedenleri

Dudak Küçültme Ameliyatının Süreci

Dudak Küçültme Ameliyatının Süreci

Dudak Kuruması Nedenleri ve Tedavisi

Dudak Kuruması Nedenleri ve Tedavisi

Güncel

İç Dudak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

İç Dudak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Dudak Kontürü Nasıl Yapılır?

Dudak Kontürü Nasıl Yapılır?