Yarık Dudak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Yarık dudak ve damak anomalileri, doğumsal bozukluklar arasında yer alır ve çeşitli türleri bulunur. Bu durumların tedavisi, multidisipliner bir ekip tarafından cerrahi ve rehabilitasyon süreçleri ile gerçekleştirilir. Ameliyat zamanlaması, bebeğin genel durumu ve gelişimi dikkate alınarak planlanır.
Yarık Dudak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
04 Eylül 2024
Yarık dudak ve damak anomalileri, yüz ve ağız bölgesindeki heterojen bir grup doğumsal bozukluktur. Tipik yarıklar arasında dudak yarığı, damak yarığı ve dudak-damak yarığı bulunur. Ayrıca, dikey, yatay veya oblik bir hat boyunca oluşan atipik yarıklar da gözlemlenebilir. Bu yarıklar tek başlarına veya aynı bireyde görülen birçok doğumsal anomalinin bir parçası olarak (sendromik) meydana gelebilir.

Yarık Dudak Türleri


Üst dudakta tek taraflı sağ veya sol ya da iki taraflı olarak meydana gelebilir. Dudak yarığı değişik derecelerde kısmi veya tam yarık olabilir. Üst dudakta hafif bir çentik biçiminde olabileceği gibi burun deliği içerisine doğru uzanan, üst dişleri taşıyan damak parçasının da yarık olduğu tam kat yarıklar da olabilir. Dudak yarığı, damak yarığı ile birlikte olabilir. Yarık dudak-damak denilen bu durumda açıklık dudaktan başlayarak tüm damak boyunca devam eder.

Cerrahi Tedavi


Yarık dudaklı bir hastanın tedavi süreci, plastik cerrah, konuşma terapisti gibi birçok uzmanın içinde yer aldığı bir ekip tarafından yapılmalıdır. Yarık dudak ameliyatları genellikle 3-6 ay gibi daha erken dönemde gerçekleştirilir. Ameliyat zamanı, kliniklerin yaklaşım tarzına ve bebeğin genel durumuna göre belirlenir. Ameliyatlarda amaç, bebeğin konuşmaya başlamadan önce (24 ay) yarıkları kapatmak ve uzun dönemde tamamen doğal beslenme, konuşma ve estetik görünüm kazandırmaktır.

Ameliyat Zamanlaması


Yarık dudak ve damaklı hastanın tedavisi doğumdan sonra ilk 48 saat içinde başlar. Bazı cerrahlar doğumdan sonra ilk hafta içinde yarık dudak operasyonunu yaparken, bazıları bu operasyonu bebeğin gelişimini de göz önüne alarak doğumdan sonraki 2-6. aylar arasında yapmaktadırlar. Bazı cerrahlar ise asıl dudak operasyonundan önce geçici bir dudak operasyonu yaparak bebeğin anatomik yapılarını asıl operasyona hazırlarlar. Bu metotların genellikle birbirlerinden çok büyük farkları yoktur. Diğer yandan, deformite ne düzeyde olursa olsun bebek, doğumun hemen sonrasında bir ortodontist tarafından görülmeli ve deformiteye göre çeşitli ağız içi veya dışı cihazlar ile anatomik yapıların düzenli bir biçimde gelişmesi sağlanmalıdır. Ayrıca doğumun hemen ardından bu bebekler bir çocuk doktoru tarafından da muayene edilerek ek bir anomali olup olmadığı araştırılmalıdır. Ebeveynlere de özellikle doğum öncesi "yarık dudak teşhisi konulmamışsa" psikolojik destek verilmelidir. Bu bebeklerde emme fonksiyonu yeterli olamayacağı için anneye bebeğin beslenme biçimi anlatılır.

Ameliyatın Zorlukları

Ameliyatın ilk hafta içinde yapılması biraz daha zor bir metottur. Çünkü bu dönemde bebek henüz stabil değildir ve anestezi açısından riskler taşır. Ayrıca henüz dudak yapıları da yeterli büyüklüğe ulaşmadığından, bunlar üzerinde bir operasyon yapmak oldukça zordur. Yarık dudaklı bebekler daha çok doğumdan sonraki 2-3 ay içinde ameliyat edilirler. Operasyon öncesi bebeğin kilosunun artarak gelişme göstermesi çok önemlidir. Gelişimi iyi olmayan bebeklerde sorun düzelene kadar ameliyat yapmamak en iyisidir. Bebeğin ameliyat öncesi tahlilleri yapılarak hematokrit, hemoglobin, kanama pıhtılaşma zamanı gibi kan değerlerinin normal düzeylerde olduğunun gösterilmesi gereklidir. Bu vakalar genel anestezi altında ameliyat edildikleri için bebeğin çok iyi bir biçimde ameliyat öncesi hazırlığının yapılması gereklidir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Cihat 13 Mayıs 2024 Pazartesi

Merhaba, 2 hafta önce eşim doğum yapti, çocuğum çok sağlıklı bir şekilde normal doğum sonrası dünyaya geldi, fakat yarık dudak olarak dünyaya geldi oğlum ve sadece ameliyatla düzeleceğini söylediler, gerçekten tek çözüm bu mu ve daha 2 haftalik bebeği ameliyat etmek riskli değil midir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Cihat Bey,

Öncelikle tebrikler ve yeni doğan çocuğunuz için en iyi dileklerimi sunuyorum. Yarık dudak durumu hakkında endişelerinizi anlıyorum. Bu konuda en doğru bilgiyi ve tavsiyeyi bir çocuk cerrahından veya bu konuda uzmanlaşmış bir plastik cerrahından almanız önemli. Yarık dudak genellikle cerrahi müdahale ile düzeltilen bir durumdur ve ameliyatlar genellikle bebeğin genel sağlık durumu göz önünde bulundurularak planlanır. Bebeğinizin yaşı ve sağlık durumu dikkate alınarak doktorlarınız en uygun zamanı belirleyeceklerdir. Ameliyatların riskleri her zaman vardır, ancak uzman doktorlar bu riskleri en aza indirgemek için gerekli önlemleri alacaklardır. Bu konuda doktorlarınızla detaylı bir şekilde görüşmeniz en iyisi olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.

Çok Okunanlar
Yarık Dudak Tedavisi
Yarık Dudak Tedavisi
Editörün Seçtiği
Dudak Sarkması Nedenleri
Dudak Sarkması Nedenleri
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Hamilelikte Dudak Morarması Belirtileri ve Tedavisi
Hamilelikte Dudak Morarması Belirtileri ve Tedavisi
Dudak Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Dudak Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Flormar Dudak Kalemi Nasıl Sürülür
Flormar Dudak Kalemi Nasıl Sürülür
Dudak Titremesi Nedenleri ve Tedavisi
Dudak Titremesi Nedenleri ve Tedavisi
Dudak Koruyucuya Neden İhtiyaç Duyarız?
Dudak Koruyucuya Neden İhtiyaç Duyarız?
Güncel
Dudak Yapısı Türleri ve Özellikleri
Dudak Yapısı Türleri ve Özellikleri
Güncel
Üst Dudak Büyütme Belirtileri ve Tedavisi
Üst Dudak Büyütme Belirtileri ve Tedavisi