Bebeklerde Dudak Yarası Belirtileri ve Tedavisi
26 Haziran 2024

Bebeklerde Dudak Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Dudak Yarası

Bebeklerde dudak yarası; çeşitli nedenlerle oluşmaktadır. Her 10 bebeğin 2'sinde bulunan dudak yarası ciddi bir durum olarak algılanmaz. Fakat bebeğin dudağında oluşan yara, bebeğin yeteri kadar anne sütü almasına engel olacağı için aslında ihmal edilmemesi gereken bir problemdir. Anne sütü özellikle yeni doğan bebeklerde çok büyük önem taşımaktadır.

Bebeklerde dudak yarası yeni doğanlarda daha fazla gözlemlenmektedir. Özellikle normal doğum ile dünyaya gelen bebeklerin dudaklarında veya ağız içinde yaralara daha sık rastlanmaktadır. Bunun sebebi ise doğum sırasında bebeğin sistemine veya solunum sistemine yerleşen mantarlardır. Bu mantarlar, bebeğin doğmasının ardından birkaç gün içerisinde dudak üzerinde veya dudak içinde yaralar oluşmasına neden olmaktadır. Ayrıca dudakta yara oluşmasının yanı sıra bebeğin yanaklarında, dil üzerinde, damaklarında ve ağız çevresinde de görülebilmektedir.

Bebeklerde dudak yarası görüldüğünde annenin veya çevresindeki kişilerin hemen krem sürme isteği yanlıştır. Bebeğin dudak yarası sadece doktorun öngördüğü kremlerle tedavi edilmelidir.

Bebeklerde Dudak Yarası Belirtileri Nelerdir?

  • Bebekte hissedilen huzursuzluk
  • Bebeğin sık sık ağlaması ve bu ağlamanın aşırı olması
  • Bebeğin emerken zorluk yaşaması ve emmek istememesi
  • Bebekte oluşan halsizlik

Bebeklerde Dudak Yarası Oluşmaması İçin Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

  • Bebeklere emzik verilmemelidir. Fakat bebek emziğe alışmış ise emziğin devamlı olarak temiz tutulması gereklidir.
  • Biberonla beslenen bebeklerde biberonun temizliğine dikkat edilmeli, biberon sık bir şekilde sıcak suda kaynatılmalıdır.
  • Bebeğin kullandığı tüm eşyalarda temizliğe ve hijyene çok dikkat edilmelidir. Bebeğin her şeyi dudakları ve ağzı ile tanımaya çalıştığından bebeğin dudak ve ağzına yakın bölgelerde mikrop olmaması için bebek eşyalarının temizliği oldukça önemlidir.
  • Bebeğin soğuk ve kuru hava ile teması da dudak yarası oluşmasına neden olmaktadır. Bunun için bebeğin teneffüs ettiği havanın ılık olması gerekmektedir.
  • Bebeğin tırnaklarının uzun olması ve bilinçsizce dudağını çizmesi, bebeğin dudağında yara oluşmasına neden olan bir diğer etkendir. Tırnağın yaraladığı hassas deriden içeri mikropların girmesi dudakta enfeksiyon oluşumuna neden olup yaranın şişerek kızarık bir görünümde olmasına neden olmaktadır.
  • Bebeğin fazla ağlaması dudak derisinin fazlası ile gerilmesine ve dudakta çatlak oluşmasına neden olmaktadır. Bu çatlak zaman içerisinde dudak yarasına dönüşebilir.
  • Bebeğin yalancı emziği, biberonu ve diş çıkarmasına yardımcı olmak için üretilen damak kaşıyıcı plastikleri karbonat ile yıkayıp bebeğe vermekte fayda vardır.

Bebeklerde Dudak Yarası Tedavisi Nasıl Yapılır?

Alınan tüm önlemlere rağmen bebekte sık sık dudak yarası oluşuyorsa bebeğin mutlaka doktora götürülmesi gerekir. Doktorun muayenesi ile dudağın üst tarafında veya dudağın iç kısmında oluşan yaranın neden kaynaklandığı belirlenerek bir tedavi yöntemi belirlenir. Doktorun belirlediği tedavi kesinlikle ihmal edilmeden uygulanmalı ve yaranın bir an önce iyileşmesi sağlanmalıdır.

Bebeklerde dudak yarası genellikle kremlerle veya doktorun tavsiye edeceği öneriler ile iyileşmesi sağlanmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dudak Resmi Nasıl Çizilir?

Dudak Resmi Nasıl Çizilir?

Haber Bülteni

Dudak Uçuğuna Ne İyi Gelir?

Dudak Uçuğuna Ne İyi Gelir?

Dudak Yarasına Ne İyi Gelir?

Dudak Yarasına Ne İyi Gelir?

Dudak Silikonu Uygulaması

Dudak Silikonu Uygulaması

Dudak Kuruması Nedenleri ve Tedavisi

Dudak Kuruması Nedenleri ve Tedavisi

Yarık Dudak Tedavisi

Yarık Dudak Tedavisi

Dudak Asimetrisi

Dudak Asimetrisi

Erkek Dudağı Karakter Analizi

Erkek Dudağı Karakter Analizi

Sigara Dudak Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Sigara Dudak Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Dudak Yarılması Nedenleri ve Tedavisi

Dudak Yarılması Nedenleri ve Tedavisi